Afgeronde weekopdrachten

Weekopdracht 15:

Bedankt voor jullie inzet!




Weekopdracht 14:

Terugblikken én vooruitkijken


Deze laatste weekopdracht vroegen we jullie om terug te blikken op de afgelopen 100 dagen én om vooruit te kijken. We waren benieuwd naar jullie feedback over wat er beter zou kunnen, of wat jullie ju...


Deze laatste weekopdracht vroegen we jullie om terug te blikken op de afgelopen 100 dagen én om vooruit te kijken. We waren benieuwd naar jullie feedback over wat er beter zou kunnen, of wat jullie juist heel goed vonden gaan. Hier kregen we ook weer veel reacties op, bedankt daarvoor! Wat we ontzettend leuk vonden om te lezen is dat jullie mede dankzij 100-100-100 toch nog meer afval zijn gaan scheiden dan voorheen en jullie ook je omgeving hebben aangemoedigd om dit te gaan doen. En natuurlijk vinden we het geweldig dat jullie ook na 100-100-100 afval willen blijven scheiden, maar wel met de aanwezige middelen. Een voornemen dat we alleen maar kunnen toejuichen.
We hopen jullie allemaal te mogen begroeten op de feestelijke eindbijeenkomst op dinsdag 5 juli a.s. 
Via de mail hebben jullie een uitnodiging ontvangen met het aanmeldformulier voor de bijeenkomst. 

Tot ziens op 5 juli! 


Weekopdracht 13:

Hoe wordt Haarlem 100% (rest)afvalvrij?


Hoe wordt Haarlem 100% restafvalvrij? Dat was het thema rond deze een-na-laatste weekopdracht. We waren erg benieuwd naar jullie oplossingen om van Haarlem een afvalvrije stad te maken. We kregen ontz...


Hoe wordt Haarlem 100% restafvalvrij? Dat was het thema rond deze een-na-laatste weekopdracht. We waren erg benieuwd naar jullie oplossingen om van Haarlem een afvalvrije stad te maken.
We kregen ontzettend veel goede, slimme en leuke reacties van jullie. Om uit al deze reacties de beste reactie te kiezen was een ontzettend lastige klus. Zo lastig zelfs, dat we besloten om onder alle inhoudelijke reacties niet één, maar drie prijzen te verloten! Om het loten eerlijk te laten verlopen hebben we alle namen op papiertjes geschreven en in onze snoeppot gedaan. In het filmpje zie je wie de gelukkige winnaars zijn! 

De winnaars ontvangen per e-mail een code voor €50,- shoptegoed bij de green lifestyle webshop Babongo
Babongo biedt allerlei handige, mooie en duurzame spullen aan. Ook vind je hier veel handige spulletjes die het afvalvrij leven een stuk makkelijker maken!


Weekopdracht 12:

Hoe afvalvrij ben jij buiten de deur?


Deze week draaide de weekopdracht om afvalvrij leven buiten de deur. Het huishoudelijk afval weten jullie al tot vrijwel nul te reduceren. Afvalvrij leven kan thuis al een hele uitdaging zijn, laat st...


Deze week draaide de weekopdracht om afvalvrij leven buiten de deur. Het huishoudelijk afval weten jullie al tot vrijwel nul te reduceren. Afvalvrij leven kan thuis al een hele uitdaging zijn, laat staan buiten de deur. We waren daarom benieuwd hoe jullie omgaan met afval scheiden én voorkomen op bijvoorbeeld werk, tijdens vakanties of als je een dagje gaat winkelen. Uit jullie vele reacties hebben we enkele geselecteerd, zij kunnen binnenkort een cadeautje op de deurmat verwachten.

“Zoveel mogelijk, maar het valt niet altijd mee. Als we alles zelf in de hand hebben, dan maken we bewuste keuzes en soms nemen we plastic of papier mee naar huis om het daar wel te kunnen scheiden in plaats van restafval bak onderweg. Als je een weekend weg bent en anderen scheiden afval niet en hebben de inkopen gedaan, dan is het een heel stuk lastiger. Ook op kantoor en in de yoga studio bijvoorbeeld is het nog niet optimaal ingericht. Bij aankopen van tussendoortjes onderweg, geen deksels op koffiebeker, geen zakjes om een broodje, maar direct in de hand mee vragen.  Primair zoveel mogelijk zelf meenemen en zo min mogelijk onderweg kopen.”
Daphne Koster

“Lunch altijd in een doosje, probeer nooit plastic flesjes te kopen. Maar als je onderweg iets koopt, is het niet evident... Een kartonnen beker, een papieren/plastic verpakking rond een broodje, ... het blijft een hele opgave! Ik sleur wel eens mijn verpakkingen de hele dag mee  om ze thuis dan te kunnen scheiden. Dat kan namelijk meestal niet in het openbaar. Soms eens op een station, maar dat is heel beperkt.”
L. de Wael

“Verpakkingsmateriaal op mijn werk scheid ik zover mogelijk in plastic en papier. Papier gaat in milieuhok, plastic neem ik tot grote hilariteit van mijn collega's vaak mee naar huis voor in de plastic container... Maar, van sommige hard plastic verpakkingen kan je ook heel leuk chocoladevormpjes maken met de kinderen op een vrije dag. Erg leuk, dubbel recycling en lekker!”
Frank en Tineke Visser

“Ook buiten de deur afvalbewust zijn: 

- een boterhamtrommel mee in plaats van boterhamzakjes
- een dopper mee met water in plaats van pakjes drinken
- plastic afval bewaren zodat het thuis in de plastic-afvalbak kan
- plastic bekertjes uit de automaat in de plastic-bekertjes-afvalbak op het werk
- geen plastic zak kopen bij aankoop van kleding (maar de groene tas van de challenge mee)
- soms zwerfafval voor de deur oprapen en verdelen over ons recycle-systeem
- daarbij: hier is geen gft-afhaalservice, dus fietsen we met een zak gft-afval naar anderen waarbij we ons gft-afval mogen achterlaten. Dat scheelt weer restafval.”

Janine Smits


Weekopdracht 11:

Wat geef jij een tweede leven op Koningsdag?


Hoewel de weervoorspellingen voor Koningsdag niet fantastisch waren, was het toch een feestelijke dag. En uiteindelijk was er gelukkig geen sneeuwvlokje te bekennen. Met de vele vrijmarkten is Konings...


Hoewel de weervoorspellingen voor Koningsdag niet fantastisch waren, was het toch een feestelijke dag. En uiteindelijk was er gelukkig geen sneeuwvlokje te bekennen.
Met de vele vrijmarkten is Koningsdag een dag om circulair, duurzaam én afvalvrij bezig te zijn! We waren benieuwd welke spullen jij een tweede leven geeft door ze te verkopen of op de kop te tikken op Koningsdag.

Aan jullie reacties merkten we dat jullie al het hele jaar door zo circulair mogelijk bezig zijn. Niet alleen Koningsdag is voor jullie een dag om circulair bezig te zijn. Zo lazen we reacties waarbij spullen naar een goed doel gaan, een tweede leven bij de kringloop krijgen of jullie ze gratis aanbieden. Ook zagen we een leuke ruilhandel voorbij komen. We vinden het ontzettend leuk om jullie reacties te lezen, hopelijk inspireren jullie meer Haarlemmers om spullen zo ook een tweede, derde of misschien wel zesde leven te geven. 


“Wat geef jij een tweede leven met Koningsdag? We hebben traditioneel een groot feest in huis en tuin op Koningsdag, dus geen tijd om onze spullen aan de man/vrouw te brengen. Het hele jaar door verkoop ik spullen via Marktplaats en Bol.com. Ik sla in één klap daarmee zoveel vliegen: ik raak m'n spullen kwijt, ze worden hergebruikt, ik verdien ermee (zo'n 60 euro per maand) en dat geld gaat naar een goed doel.”
Jonne Misset

“Wat geef jij een tweede leven met Koningsdag? Niets. Maar we bieden het hele jaar door van alles aan op Marktplaats, vaak geven we het gratis weg of we ruilen tegen één of meer flessen wijn :). Erg leuk om te zien waar de kopers mee aankomen! En wat we écht niet meer een tweede leven kunnen geven brengen we naar het Milieuplein.”
Jorrit van der Heide


Weekopdracht 10:

Wat zit er nog in jouw restafval?


Deze week draaide de weekopdracht om het restafval. We vroegen ons af wat er nog in jullie vuilniszakken zit na het scheiden en het voorkomen van afval. Met een kijkje in de inhoud van jullie vuilnisz...


Deze week draaide de weekopdracht om het restafval. We vroegen ons af wat er nog in jullie vuilniszakken zit na het scheiden en het voorkomen van afval. Met een kijkje in de inhoud van jullie vuilniszak zagen we ook meteen waar jullie tegenaan lopen bij het gescheiden inzamelen van afval. De dingen die we het meeste zagen waren gft, drankenkartons, luiers en verpakkingen die niet te scheiden zijn. Ook kattenbakvullingen zorgen voor een groot aandeel in het restafval.


Weekopdracht 9:

Welke voedselproducten heb jij nog in de kast liggen?


In Nederland wordt ongeveer 14% van ingekochte etenswaren weggegooid door huishoudens. Per persoon is dat gemiddeld 50 kg aan voedsel per jaar. Niet alleen is het ontzettend zonde van de energie die e...


In Nederland wordt ongeveer 14% van ingekochte etenswaren weggegooid door huishoudens. Per persoon is dat gemiddeld 50 kg aan voedsel per jaar. Niet alleen is het ontzettend zonde van de energie die er in gestoken is om het te produceren, ook is het hartstikke onnodig. We vroegen je daarom om eens de voorraadkast in te duiken en uit te zoeken welke voedselproducten je nog hebt liggen waarvan je niet goed weet wat je ermee moet, die je het liefst weg zou gooien of die over datum zijn. 

We kunnen maar één ding concluderen; jullie zijn al ontzettend goed bezig! We zagen het FIFO-systeem voorbij komen (first in, first out), de datum in de gaten houden én het niet zo nauw nemen met de THT. Zoals jullie ook in het filmpje konden zien is de THT in veel gevallen een indicatie, vertrouwen op je zintuigen is vaak een betere indicatie dan de THT. Ook zagen we al dat jullie restjes verwerken in nieuwe gerechten of bijvoorbeeld een kliekjesavond houden. Verspilling lijkt niet in jullie woordenboek voor te komen. 
Ook kwamen er leuke initiatieven voorbij zoals bijvoorbeeld The Real Junkfood Project in o.a. Berlijn en de Verspillingsfabriek


“Ik heb best veel producten in de voorraadkast. Maar bijna allemaal spullen die echt lang houdbaar zijn en ik vaak gebruik. ik gebruik het FIFO systeem (first in first out) en schrijf data er met dikke stift op zodat ik weet wanneer wat op moet. En ik ruim de kast denkt ik 3 tot 4 keer per jaar en kijk dan wat bijna over de datum is en bedenk daar dan meteen recepten mee. En als iets over de datum mocht zijn gebruik ik het heel vaak ook nog.. vind die THT wel heel erg met ruime marge voor de zekerheid ;)“
Evalien Rengers

“Ik verwachtte weinig tegen te komen, maar werd toch nog wel verrast door deze opdracht. Op de foto de producten die over de houdbaarheidsdatum zijn volgens de verpakking. Echter, sommigen wist ik dat al van. Twee was ik door verrast. Alle producten zal ik nog opeten, waardoor er geen verspilling is. De houdbaarheid voor deze producten is een indicatie. Omdat het allemaal droog is, er goed uitziet, niet opgezet is of onbetrouwbaar ruikt, gooi ik het zeker niet weg! Het heeft wel mede bepaald wat er vanavond op tafel staat ;-).”
Daphne Kosters

“Wij proberen voorafgaand aan iedere vakantie alles zoveel mogelijk op te maken, ook de voorraadkast. Hiermee zijn we gestart toen we een reis van 3 maanden maakten. Echter beviel dat zo goed dat we het erin hebben gehouden, ook als we maar een weekje weg zijn. Zo kom je in een opgeruimd huis thuis en voorkom je onnodige voedselverspilling.”
Bibian Metselaar - van der Voorn


Weekopdracht 8:

Hoeveel ongebruikte elektrische apparaten kun jij verzamelen?


Deze week draaide de opdracht om elektrische apparaten. In 2012 ging er voor 73 miljoen euro aan grondstoffen verloren doordat afgedankte tandenborstels, mobiele telefoons en andere huishoudelijke app...


Deze week draaide de opdracht om elektrische apparaten. In 2012 ging er voor 73 miljoen euro aan grondstoffen verloren doordat afgedankte tandenborstels, mobiele telefoons en andere huishoudelijke apparaten bij het restafval terechtkwamen.

Gezamenlijk wisten jullie 40 ongebruikte elektrische apparaten te verzamelen! Een pluim voor jullie, want alle kapotte en/of ongebruikte apparaten leveren jullie al keurig in bij de kringloop, het milieuplein of een ander inleverpunt.

“Ik dacht eigenlijk geen maar na goed rondkijken met elkaar bleken we kapotte elektrische apparaten op zolder te hebben staan. Waarom we ze daar neergezet hebben en hoe lang al... geen idee. Inleveren dus. Handig deze weekopdracht :-)”
Ank Er


Weekopdracht 7:

Hoeveel plastic, glas en papier verzamel je in 1 week?


Deze week vroegen we jullie om naast het restafval bij te houden hoeveel plastic, glas en papier jullie in één week tijd inzamelen. Ook hier kregen we weer veel reacties op!  We zagen vooral veel pla...


Deze week vroegen we jullie om naast het restafval bij te houden hoeveel plastic, glas en papier jullie in één week tijd inzamelen. Ook hier kregen we weer veel reacties op! 

We zagen vooral veel plastic en papier voorbij komen, glas zagen we minder. Wat we leuk vinden om te zien is dat jullie veel hergebruiken. Zo worden jampotjes opnieuw gebruikt voor het inmaken van groenten en gebruiken jullie oude kranten voor huisdieren of om mee te knutselen.
Daarnaast zagen we ook veel reacties van deelnemers die verpakkingen al zoveel mogelijk proberen te vermijden en daardoor ook minder verpakkingsmateriaal hebben. Ontzettend goed bezig dus! 




Weekopdracht 6:

Hoe vier jij Pasen afvalvrij?


Deze week stond Pasen centraal in de weekopdracht. Met afvalvrij bedoelden we zowel restafvalvrij als zo min mogelijk afval produceren. Een deel van de deelnemers gaf aan dat zij Pasen niet vierden en...


Deze week stond Pasen centraal in de weekopdracht. Met afvalvrij bedoelden we zowel restafvalvrij als zo min mogelijk afval produceren. Een deel van de deelnemers gaf aan dat zij Pasen niet vierden en daardoor ook geen tot weinig extra afval hadden.

Een groot gedeelte van de deelnemers vieren Pasen wel en wisten afval te vermijden door bijvoorbeeld onverpakte chocolade-eitjes te kopen op de markt en de inkopen voor het Paasontbijt zo verpakkingsvrij mogelijk te doen.

“Veel chocolade eitjes eten maar daar hebben we uiteraard de onverpakte soort van gekocht op de markt in ons eigen zakje.”
Mascha Pleijter

“Wij hebben geen chocolade-eieren gekocht, wel bloemen - kunnen in groenbak - het huis versierd. Opbakbroodjes zitten in een kunststoffen verpakking, kan dus in de plastiekafval. Die maken het Paasontbijt een beetje feestelijker. Verder alles zo als altijd.”
Wim Kok


Weekopdracht 5:

Welk zwerfval kom je op straat tegen?


Afgelopen zaterdag was het Landelijke Opschoondag. We vroegen jullie daarom om naast het verminderen van het restafval om ook buiten zwerfafval op te ruimen. Zwerfafval vermindert het positieve beeld ...


Afgelopen zaterdag was het Landelijke Opschoondag. We vroegen jullie daarom om naast het verminderen van het restafval om ook buiten zwerfafval op te ruimen.

Zwerfafval vermindert het positieve beeld dat mensen van een ruimte hebben en een vieze buitenruimte zorgt voor een minder sociaal en veilig gevoel. Het opruimen van zwerfafval kost ook nog eens veel geld én is ontzettend slecht voor het milieu. Zo bestaat de plastic soep voor 80 procent uit zwerfafval dat in de zee terechtgekomen is. 

Op het webplatform zagen we enthousiaste deelnemers die erop uit trokken voor een echte schoonmaakmiddag en deelnemers die onderweg zwerfvuil meenamen. Ook werd er op het strand, in de duinen en in het bos opgeruimd. Bij elkaar zijn er behoorlijk wat kilo’s zwerfafval opgeruimd en weggegooid! Het meeste zwerfafval bestond uit frisdrankblikjes, peuken en plastic flesjes. Ook werden er veel losse snoeppapiertjes gevonden. Voornamelijk veel verpakkingsmateriaal dus.
Dankzij jullie inzet komt er minder afval in de natuur!


Weekopdracht 4:

Welk afval maak je tijdens het bereiden van een warme maaltijd?


Bij deze opdracht hebben jullie weer ontzettend veel berichten geplaatst! We zagen deelnemers die bewust inkopen om zo min mogelijk afval te produceren of die koken voor meerdere dagen zodat de hoevee...


Bij deze opdracht hebben jullie weer ontzettend veel berichten geplaatst! We zagen deelnemers die bewust inkopen om zo min mogelijk afval te produceren of die koken voor meerdere dagen zodat de hoeveelheid afval per kookbeurt minder is. 

Daarnaast zagen we handige tips voorbij komen zoals hoe je gft-afval in je maaltijd kunt verwerken en een deelnemer die ‘stiekem’ de pizzadozen van werk meeneemt om ze in de daarvoor bestemde bakken te gooien.

“De stelen van bloemkool en broccoli kun je in stukken snijden, meekoken en opeten!”
Maura van Dijk

“Guilty... Na een heerlijke vrijmibo bij Kantoor hebben we deze jongens verorberd... (Ik heb stiekem de verpakkingen in mijn enorme tas gestopt om onderweg naar huis in de papier- en plastic bak te gooien. Controlfreak? Ik?)”
Brenda Duits

Ook zagen we dat deelnemers anders gaan inkopen:
“Omdat vlees van de supermarkt veel plastic afval geeft gaan we sinds kort vaker naar de slager. Ook nog eens lekkerder!”
Frank van der Heijden

De grens over
100-100-100 ging de grens over. Daphne Koster was zelfs op vakantie bezig om haar afval te verminderen:
“Ook op vakantie, bewust bezig geweest met afval minimaliseren! Is wel op vakantie (in ander land) een grotere uitdaging om afval goed te kunnen scheiden en inkopen te optimaliseren.”



Weekopdracht 3:

Welke keuzes maak jij in de winkel om minder afval in huis te halen?


Wat hebben jullie weer enthousiast meegedaan aan de opdracht van week 3! We hebben meer dan 100 tips gehad hoe jullie afval al verminderen in de winkel. Sommige deelnemers geven aan dat zij nog het ee...


Wat hebben jullie weer enthousiast meegedaan aan de opdracht van week 3! We hebben meer dan 100 tips gehad hoe jullie afval al verminderen in de winkel.

Sommige deelnemers geven aan dat zij nog het een en ander kunnen verbeteren om hun afval te verminderen, andere deelnemers gaan al voorbereid op pad wanneer ze boodschappen gaan doen. Door bijvoorbeeld het meenemen van eigen boodschappentassen en het hergebruiken van plastic of papieren zakjes. Andere deelnemers gaan nog een stapje verder en vermijden verpakkingsmateriaal door hun eigen katoenen zakjes, glazen potjes en netjes mee te nemen.

De handigste tips hebben we voor je op een rijtje gezet; onder deze tips verloten we het boek ‘Leven zonder afval’ van Emily-Jane Lowe. In haar boek geeft ze praktische tips om zo afvalvrij mogelijk te leven.

“Als ik naar de winkel of markt ga bedenk ik zoveel mogelijk van tevoren wat ik ga halen en neem daar spullen voor mee; potten, zakjes en bakjes. In de winkel koop ik alleen producten in verpakkingen die hergebruikt kunnen worden, anders gewoon niet. Dus soms kunnen (spontane) dingen niet voor mij, dat was wel even wennen in het begin! Nu ook chocolade (guilty pleasure) gevonden zonder verpakking op de markt en o.a. bij Van Vessem.
Christy ter Braak

“Wat zijn sommige mensen al ver, wij hebben nog veel te leren en willen dat graag doorzetten. Helaas gaat dat niet zo snel als we zouden willen. We nemen een eigen tas mee en katoenen tasjes om fruit , groente en brood in te halen. Dubbele verpakking vermijden we en we gaan vaker naar de markt. Grote verpakking is niet altijd mogelijk, je moet het wel op kunnen maken.
Cock Kompier

“Wij kopen veel verse producten op de vrijdagmarkt op de Botermarkt. De papieren zakjes die we daar krijgen worden dan gerecycled voor het oogsten van groenten en kruiden in de Kweekkas of WTG (De Nieuwe Akker). Aardappelen halen we bij voorkeur in grootverpakking bij de boer. Indien we met de kinderen naar Boerderij Zorgvrij gaan, halen we daar standaard 2 flessen verse melk (erg lekker!), waarvoor we de flessen zelf meenemen. Vlierbloesemlimonade, druivensap en jam maken we zelf.  Vlees halen we bij de slager, zodat we geen plastic verpakkingen hebben. Voor bakbenodigheden is de molen de Zandhaas een adres. Door deze aanpassingen zijn de inkopen bij de supermarkt sterk geminimaliseerd.
Maarten Claassen

Wij gebruiken take5netzakjes voor de groente en proberen zoveel mogelijk losse fruit en groente te kopen. Bij de bakker en supermarkten proberen we steeds vaker onze take4bread zakken te gebruiken, ideaal! Sinds een aantal maanden een speciaal bakje aangeschaft voor de visboer, dit scheelt veel plastic als we haring halen. En natuurlijk zelf saus maken i.p.v. pakjes kopen, en als het uitkomt eigen koekjes en cake bakken. In het voorjaar weer groente uit de moestuin, helemaal zonder verpakking :)”
Jojanneke Bron

We wensen jullie veel succes met de volgende weekopdracht! 


Weekopdracht 2:

Hoeveel verpakkingen open jij op één dag?


Deze week vroegen we om het aantal nieuwe verpakkingen te tellen die je op één dag in je huishouden opent. Om de resultaten zichtbaar te maken geeft de teller op het webplatform het aantal geopende ve...


Deze week vroegen we om het aantal nieuwe verpakkingen te tellen die je op één dag in je huishouden opent. Om de resultaten zichtbaar te maken geeft de teller op het webplatform het aantal geopende verpakkingen en het gemiddelde per huishouden weer. 

In totaal zijn er 1320 verpakkingen geopend, met een gemiddeld aantal van 19 verpakkingen per huishouden. Aan jullie reacties te lezen zorgde de opdracht voor inzicht en een stukje bewustwording.

Fred Bosman
“Best confronterend. Toch geen uitzonderlijke dingen gedaan. Morgen nog eens kijken..”

Ook waren er deelnemers die direct actie ondernamen:

Familie Bosma
“N.a.v. de opdracht van vorige week heb ik een aantal magazines laten stopzetten. We zijn bijvoorbeeld lid van Natuurmonumenten en die sturen dan standaard een blaadje dat eigenlijk ongelezen in de papierbak beland. Als ik iets zoek ga ik nu naar internet.”

Jonne Misset
“Wij gebruiken de 'Nespresso'cupjes van Lidl. Elk cupje zit in een aparte verpakking, dus bij het drinken van 1 kopje koffie heb je al 2 verpakkingen geopend. Wel inmiddels Lidl gevraagd om de cupjes in te nemen voor recycling, zoals Nespresso doet.”


Weekopdracht 1:

Hoe heb jij jouw afval thuis georganiseerd?


Omdat we benieuwd waren hoe jullie je afval georganiseerd hebben, vroegen we jullie  om te delen hoe jullie dit thuis doen. Jullie hebben massaal gereageerd! Van de foto’s die op het webplatform gedee...


Omdat we benieuwd waren hoe jullie je afval georganiseerd hebben, vroegen we jullie  om te delen hoe jullie dit thuis doen. Jullie hebben massaal gereageerd! Van de foto’s die op het webplatform gedeeld zijn, hebben we een collage gemaakt, die is hiernaast te zien. 

We hopen dat jullie met deze weekopdracht meer inzicht en vooral ook ideeën hebben gekregen hoe je je afval thuis handig kunt organiseren.

Wat ons opviel, is dat jullie al ontzettend goed bezig zijn. Sommige deelnemers beschikken over een zelfgebouwd afvalstation, andere deelnemers geven liever de voorkeur aan bijvoorbeeld boodschappentassen. Deze week hebben we ook al deelnemers op het Milieuplein mogen ontvangen.

Handige tips
Het is heel leuk om te zien hoe jullie elkaar voorzien van handige tips om afval te voorkomen. Of juist om er een goed doel mee steunen. Plastic doppen kunnen bijvoorbeeld worden ingeleverd bij speelgoedwinkel de Krokodil aan de Gedempte Oude Gracht. Dit brengt geld op en dat gaat naar eten voor kinderen in Afrika. Handige tips van de verschillende weekopdrachten slaan we op onder ‘Tips van Spaarnelanden’ (op webplatform onder ‘ervaring deelnemers’). Zo kun je de tips altijd gemakkelijk terugvinden.